Väderomslag i fjällen

Den som tidigare varit i våra svenska fjäll vet att det snabbt kan bli väderomslag. Från att ha varit strålande sol och vindstilla så kan det börja blåsa och bli ett riktigt oväder. vad som gör dessa snabba väderomslag är de höga bergen och dalgångarna. Det kan vara variationer i terrängen som ställer till det och styr vind och temperaturer.

För alla som åker upp till de svenska fjällen ska vara medveten om detta och att det kan ställa till problem om ni ska ge er ut för dagsvandringar eller längre fjällvandringar. Håll noga koll på väderleken och försök att kolla upp med lokalbefolkningen vad de tror om morgondagen. Visar det sig att det är ett oväder på intågande så är det bästa man kan göra är att hålla sig inomhus tills det värsta bedarrat. Hitta på aktiviteter som gör att tiden går fortare.  Spel kan vara ett sätt att fördriva tiden och invänta bättre väder. Gör upp en brasa och passa på och njut av denna.

Det finns som sagt ingen anledning att ge sig ut i ett oväder utan det är bättre att hålla sig inomhus tills vädret har blivit bättre. När väl solen är framme så är det något helt fantastiskt med fjällvärlden. Om man håller sig kring sitt boende så kanske man inte behöver vara så noga med att kontrollera vilket väder som kommer dag efter. Däremot så kräver det bättre koll på väder om man ska ge sig upp på kalfjället. Där kan det även bli väderomslag även om solen skiner. Oavsett så ta det försiktigt och meddela alltid anhöriga och personal var och när ni tänker ge er iväg.

Post Navigation