Vandring med hund

För alla friluftsmänniskor med hund tänkte vi skriva lite kort om hur det är att vara ute och vandra tillsammans med den. 

Woman hiking in mountains with akita dog

Det första många funderar på är hur det går till med boende, men det är faktiskt inga problem att hitta övernattning för vandrare som har med sig husdjur. Alla Svenska Turistföreningens fjällstationer till exempel har rum där man kan övernatta tillsammans med hunden, det är dock bra att veta att dessa hundrum är rätt så populära så det är rekommenderat att man bokar ett av dem i god tid. Man kan även övernatta med hunden i fjällstugorna, men dessa går dock inte att förboka, men det brukar alltid ordna sig.

Så länge man väljer ett område utan för många branta backar och med jämna mellanrum mellan vattendrag går det nästan lika bra överallt att ta med sig hunden. Anledningen till att man bör undvika för mycket branta backar är för att de kan vara jobbiga för hundens klor. Ett tips är att använda hundskor, de kan hittas på djurbutiker som Häromi.

Bästa tiden på året att ta med sig hunden ut på vandring är mest troligt är mellan slutet på augusti och september, detta beror på två faktorer: först är det inte lika mycket folk på lederna och det är då lättare att hitta boende, sedan får hundar gå lösa efter den 20:e augusti om man kan visa på att man har tillräcklig kontroll över hunden att den kommer när man ropar på den.

Det är viktigt att man ser till att ha med sig tillräckligt med hundfoder för resan, man kan även överväga att byta till högenergifoder för att hunden ska bättre klara av att vandra en hel dag. Byte av foder för hundar måste dock ske gradvis för att deras mage ska kunna ställa om sig, så man kan börja förbereda hunden ett tag innan vandringen och se till att man håller den lite mer aktiv under veckan innan man far iväg.

Post Navigation